Menu

Paard

Paarden zijn zoogdieren waar de mens al duizenden jaren mee samenleeft. Wij maken dankbaar gebruik van paarden als transportmiddel, hulp in de landbouw, voeren er oorlogen mee en ze zijn zelfs als voedsel door ons ingezet. Tegenwoordig zijn het vooral gezelschapsdieren en sportpaarden en je kunt stellen dat mensen en paarden een sterke band hebben met elkaar.

Je kunt wel stellen dat paarden niet meer in hun oorspronkelijke evolutionaire omgeving leven.  Doordat zij geen grote evolutionaire aanpassing aan de omgeving hebben doorlopen, is hun DNA in conflict gekomen met de omgeving.  Dit leidt uiteindelijk tot klachten en aandoeningen als artrose, maagzweren, cushing, obesitas, kolieken en tumoren.

Sportpaarden hebben door hun inspanning specifieke klachten.  Hier zie ik in de praktijk onder meer blokkades, peesproblemen en luchtwegklachten.  Vaak wordt een paard pas aangeboden voor een behandeling als de klacht al aanwezig is.  Door regelmatig gebruik te maken van veterinaire begeleiding kunnen vele blessures worden voorkomen en sportprestaties voortgezet.

Het inventariseren van het bewegingsapparaat kan signalen van een aankomende blessure of een verminderde prestatie opsporen.  Ik pas reguliere geneeskunde toe in combinatie met kPNI, Osteopathie en Aromatherapie.  Door het vooraf oplossen van ontstane blokkades kunnen prestaties beter worden bereikt en voorkom je dat blessures plots opkomen.

Dravers

Ik heb jarenlange ervaring met het behandelen van dravers en dat geeft mij een grote voorsprong als Dierenarts bij het behandelen van de sportpaarden.  Ik weet wat er verwacht wordt van dravers en kan deze dieren de optimale begeleiding en behandelingen geven.  Ik bekijk en zie het paard in alle facetten en in overleg met de trainer/eigenaar geef ik een advies zónder het welzijn van het paard uit het oog te verliezen.

Dressuurpaarden

Dressuurpaarden kunnen direct of indirect door de complexe oefeningen blokkades oplopen.  Ik kan je paard hierop onderzoeken en de behandeling toepassen die voor het paard het beste is.

Het oplossen van kreupelheden of andere gebreken is een specialisme van mij.  Dit komt mede door mijn jarenlange kennis en ervaring met paarden maar ook heb ik het voordeel van mijn lichaamsbouw als man zijnde. In veel gevallen betreft het namelijk grote, sterke en zware dieren.

Bovenstaande geldt uiteraard ook voor springpaarden en alle andere sportpaarden zoals military /endurance, western, voltige, tuigpaarden enz.

Naast de gewone reguliere diergeneeskunde zoals kreupelheidsonderzoeken, gewrichtsinspuitingen (IRAP), BAL onderzoeken, etc., pas ik ook Osteopathie en Acupunctuur toe.  En waar nodig geef ik voedingsadviezen met bijbehorende supplementatie.  In de praktijk blijkt dat de combinatie van mijn kennis en ervaring een heel hoog resultaat geeft.  Dat kan soms zelfs het verschil zijn tussen slacht of winnen!

Interessant? Laten we de mogelijkheden bespreken

Contact opnemen